top of page
  • Michaël Mispelters

Oorzaken van schade aan beton in en rond uw huis


Het materiaal 'beton' is gemaakt van cement, granulaat, water, lucht en soms toevoegingen. Als er staal in zit, noemen we het gewapend beton. Beton heeft kleine gaatjes erin en als er te veel gaatjes zijn, kan het beton beschadigd raken. Beton dat in een fabriek wordt gemaakt, is meestal sterker en gaat langer mee dan beton dat op de bouwplaats wordt gestort. De kwaliteit van beton is belangrijk omdat als het slechte kwaliteit is, het sneller beschadigd raakt.


Er zijn drie manieren waarop beton kan beschadigen: door koolstofdioxide, door zouten en door water.

  1. Koolstofdioxide Koolstofdioxide is een gas in de lucht en kan het beton binnendringen. Dit kan ervoor zorgen dat het beton zijn beschermende laag verliest, waardoor het staal binnenin kan gaan roesten. Roestend staal maakt het beton kapot en kan scheuren veroorzaken.

  2. Zouten Zouten in de lucht, zoals zout van de zee, kunnen in het beton terechtkomen en het staal binnenin beschadigen. Dit kan ervoor zorgen dat het beton scheurt en uiteindelijk kapot gaat.

  3. Water Water kan het beton binnendringen en het beschadigen, vooral als het water vaak droogt en weer nat wordt. Dit kan leiden tot scheuren en het afbrokkelen van het beton.


Het is belangrijk om te proberen water, koolstofdioxide en zouten uit het beton te houden, zodat het beton niet beschadigd raakt. Dit kan worden gedaan door het beton goed te maken en te zorgen voor goede bouwomstandigheden.


Er zijn verschillende manieren om schade aan beton op te lossen of te voorkomen:

  • Preventief onderhoud: Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om schade aan beton te voorkomen. Hierbij kan gedacht worden aan het verwijderen van vuil en zoutresten en het aanbrengen van een beschermende coating.

  • Reparatie: Kleine beschadigingen aan beton kunnen gerepareerd worden door het gebruik van reparatiemiddelen zoals mortels en coatings. Bij grotere beschadigingen kan het nodig zijn om delen van het beton te vervangen.

  • Corrosiebestendigheid: Door het gebruik van corrosiebestendige materialen voor wapening, kan corrosieschade aan het beton voorkomen worden.

  • Kwaliteitscontrole: Een goede kwaliteitscontrole tijdens de productie en plaatsing van beton kan ervoor zorgen dat de kwaliteit van het beton hoog is en dat schade voorkomen wordt.

Heeft u last van betonschade? Dan kan u best contact opnemen met Totalfix!99 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page