top of page
  • Totalfix

Wat zijn de voornaamste oorzaken van opstijgend vocht?

Bijgewerkt op: 13 dec. 2022

Vochtproblemen, voelt u al nattigheid?

Beschadigde plinten, afbrokkelend pleisterwerk, loslatend behangpapier of afbladderende verf, een muffe geur in huis, vochtplekken op plafonds en muren, schimmel of witte kringen op muren,… herkenbaar? Allemaal tekenen aan de wand van opstijgend vocht in huis. Hebt u het gevoel te dweilen met de kraan open? Wacht dan niet langer en roep de hulp in van een professional.
Help, opstijgend vocht!

Bij optrekkend vocht kan water niet of onvoldoende weg. Het gevolg: vochtproblemen laten hun sporen na op uw binnen- en/of buitenmuren. Deze vochtproblemen hebben niet alleen impact op het uiterlijk, het binnenklimaat en de volledige gezondheid van uw gebouw, maar tasten ook genadeloos uw wooncomfort, uw eigen gezondheid en die van uw medebewoners aan.


Maar waar komt dat opstijgend vocht vandaan? En hoe geraakt u er vanaf om onherstelbare schade aan uw gebouw en gezondheidsproblemen voor te zijn?


4 veelvoorkomende oorzaken van opstijgend vocht

1. Geen kelderbekuiping

Poreuze vloeren en muren in kelders nemen vocht makkelijk op. U raadt het al: als u niets onderneemt om uw kelder waterdicht te maken, zal het vocht in keldermuren op termijn stijgen en hoger gelegen verdiepingen bereiken richting muren, vloeren en plafonds.


2. Geen of minderwaardige waterkering

Waterkering (vaak een beschermende folie in kunststof) zorgt ervoor dat er een fysieke barrière gevormd wordt tussen het vocht in de grond en uw metselwerk. Vooral oudere huizen zonder spouw hebben vaak niet alleen poreuze muren, ze missen ook een degelijke waterkering. In sommige woningen is de waterkering beschadigd, niet vakkundig geplaatst of gewoonweg onbestaand. Zo vindt grondvocht makkelijk zijn weg naar uw metselwerk.


3. Een hoog grondwaterpeil

Door intense regenbuien en een hoog grondwaterniveau komt er druk op muren die niet (volledig) waterdicht zijn, waardoor het grondwater uiteindelijk in de wanden trekt.


4. Onvoldoende ventilatie

Als u onvoldoende ventileert, krijgt u last van condensvorming. Dit vochtprobleem baant zich op termijn een weg doorheen heel het gebouw: u krijgt last van schimmelvorming en muffe geuren in huis. Tijd om actie te ondernemen: laat uw woning grondig en doelgericht behandelen en stop opstijgend vocht.


Waterproof oplossing tegen opstijgend vocht: Totalfix!

Last van vocht in huis? De totaaloplossing tegen opstijgend vocht: snel Totalfix contacteren, specialist in vochtbestrijding!

Maak een afspraak voor een gratis diagnose


Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page