top of page
Michaël Mispelters

Water gebruiken uit een waterput: waar op letten?

Bijgewerkt op: 6 nov

Water uit een waterput kan een duurzamer alternatief zijn voor kraanwater. Het is immers gratis en bijgevolg goed voor je portemonnee. Het is een milieuvriendelijke oplossing omdat je geen gebruik maakt van grondwaterreserves: op jaarbasis is er namelijk zo’n 750 liter regenwater per vierkante meter beschikbaar na verdamping wat ruim voldoende is.


water uit een waterput


Er zijn echter enkele zaken waar je op moet letten wanneer je water uit een waterput wil gebruiken.


Waarvoor kan je water uit een waterput gebruiken?


Sowieso zal je hooguit maar de helft van je waterconsumptie door regenwater kunnen vervangen. De gemiddelde Vlaming verbruikt zo’n 100 liter drinkwater per dag. Water uit een waterput kan gebruikt worden voor verschillende toepassingen, zoals:

  • het doorspoelen van toiletten (30% van het totale waterverbruik van een doorsneegezin)

  • het wassen van kleding (15%)

  • het sproeien van planten (5%)

  • het poetsen van de auto of het schrobben van vloeren (5%).


Regenwater wordt opgevangen vanaf het dak, de dakgoot en de regenpijp. Voorzie daarom filters op verschillende punten om het regenwater zo zuiver mogelijk te houden. Een eerste filtering kan je uitvoeren voordat het regenwater in de regenwaterput terecht komt. Door een net te voorzien in de dakgoot kan je bladeren en takken al tegenhouden. Een tweede filtering vindt plaats rond de aanzuigleiding om verstoppingen te vermijden. Een derde filtering kan je uitvoeren achter de pomp om geur- en kleurstoffen te absorberen. Hou er rekening mee dat je zulke filters ook regelmatig moet onderhouden.


Hou uw regenwaterput in topvorm


Het is belangrijk om de put regelmatig te laten controleren en schoonmaken om de kwaliteit van het water te waarborgen en dure herstellingen te vermijden. Als de put begint te lekken kan dit namelijk leiden tot verontreiniging van het water. Uiteraard begint de voorraad dan ook weg te lekken wat grondverzakkingen kan veroorzaken. Afhankelijk van de ligging van de waterput kan dit schade veroorzaken aan uw tuin, oprit of zelfs uw huis.


Waar nog op letten?


Je hebt ook een pomp nodig om het water vanuit de put tot aan de aftappunten in je woning te krijgen. De kracht van de pomp zal afhankelijk zijn van de grootte van je woning en hoe ver de aftappunten van de regenwaterput zijn verwijderd.

Bovendien moet je ook verschillende leidingen in je woning voorzien. Mocht je na een droge periode zonder regenwater komen te zitten, moet je altijd terug kunnen overschakelen op leidingwater. Bij nieuwbouw houden aannemers daar tegenwoordig rekening mee. In bestaande gebouwen vergt dit al een meer ingrijpende renovatie door een ervaren specialist. Bovendien is het verboden om een rechtstreekse koppeling te maken tussen leidingen met drinkwater en met regenwater, opnieuw omwille van de volksgezondheid. Je hebt dus echt twee aparte leidingen nodig naar verschillende aftappunten.


Daarmee stopt het niet! Regenwater is doorgaans zachter maar zuurder dan leidingwater. De hogere zuurtegraad kan corrosief werken op metalen leidingen. Het is dus van belang dat je gebruik maakt van kunststofleidingen voor de distributie in je woning. Omdat regenwater zachter is, heb je minder last van kalkaanslag. Zo kan je het gebruik van wasverzachters en ontkalkers voor je wasmachine vermijden.


Is water uit een waterput geschikt voor persoonlijke hygiëne?


Water uit een waterput is niet geschikt voor persoonlijke hygiëne (bad, douche, tanden poetsen) of voor menselijke consumptie (drinken, bereiden van voedsel) omdat hier te grote risico's aan verbonden zijn. Ondanks filters op verschillende punten (zie hierboven) kan het water nog steeds bacteriën en chemicaliën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ook de afwas doen met regenwater (manueel of met een afwasmachine) is geen optie.

Voorzie ook pictogrammen bij elk aftappunt in je woning dat het water uit de leiding die het regenwater bevat niet drinkbaar is.


Conclusie


Bij het plaatsen van een waterput in een bestaande woning komen er wat verbouwingswerken bij kijken maar de investering is zeker de moeite waard. Je moet immers weten dat een gemiddeld Vlaams gezin zo’n 73 kubieke meter water per jaar verbruikt. Aan een prijs van zo’n 5€ per kubieke meter kan je zeker een mooie besparing realiseren. Sommige van je huishoudapparaten zullen ook minder onderhevig zijn aan slijtage omdat regenwater zachter is dan leidingwater. En natuurlijk zal ook de planeet je dankbaar zijn!

19 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page